Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
Obec Veľká Paka
ObecVeľká Paka

CSEMADOK - fő küldetése

Kezdet

1949 – ben alakult meg községünkben a CSEMADOK alapszervezete. Ebben nagy érdeme volt Andrássy Jánosnak aki oszlopos alapítótagja és lelke volt a szervezetnek.

A megalakulástól egészen 1983-ig töltötte be az elnöki tisztséget. Neki köszönhetően az alapszervezet nagyon gazdag tevékenységet folytatott.

További alapítótagok névsora:foto

 • Ábrahám Erzsébet
 • Ábrahám Vince
 • Ferdics József
 • Jurányi Ferenc
 • Karasz Lúcia
 • Kránitz Antal
 • Lelkes József
 • Molnár Mihály
 • Panda Emília
 • Takács Antal és Varga János

A CSEMADOK fő küldetése a kulturális élet fejlesztése, illetve a kulturális hagyományok megőrzése.

Az alapszervezet életében jelentős esemény volt az amatőr  színjátszókör megalakulása, amely a 60-as évek végéig aktívan működött. A színjátszókör tagjai nagyon sok színdarabot tanultak be és játszottak el nagy lelkesedéssel nemcsak helyben, de felléptek a környező falvakban, sőt még Pozsonyban is volt fellépésük . A színdarabok betanításában jelentős részt vállalt többek közt Kocsis Sándor, Panda Emília és Malisek Vilma aki hosszú éveken át tanárnőként tevékenykedett falunkban. A szereplők jelmezeiket maguk készítették, illetve kikölcsönözték. Nagy sikert arattak többek közt a Ludas Matyival, és a  János vitézzel. További színművek melyek előadásra kerültek: Csikós, Kaviár, Tanítónő, Amiről az erdő mesél...

A falu saját zenekarral is rendelkezett, melynek közreműködésével hetente rendeztek többféle összejövetelt és táncmulatságot, többek közt leánybálokat, teaesteket, batyubálokat.

A mai napig fennmaradt a batyubál, amely a párosbál elődje volt. Sajnos a televízió megjelenésével lelohadt a színjátszókedv, s lassan megszűnt falunkban a színjátszás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megszűnik a színház iránti szeretet is. Ellenkezőleg - rendszeresen szerveztünk színházlátogatást Győrbe, iletve Budapestre, mely egész napos kirándulással volt egybekötve. Jelenleg leggyakrabban Somorjába járunk kölönböző előadásokra. Ezt a hagyományt továbbbra is meg szeretnénk őrizni.  

Kirándulások

Jani bácsi hagyományt teremtett a tagság részére szervezett kirándulásaival, melyek nem csak belföldi, de külföldi kirándulások is voltak. Főleg Magyarország több nevezetességét látogathatta meg a tagság. Ezt a hagyományt szintén megőriztük és minden év folymán legalább egy kirándulásra sor került , leggyakoribb uticél a Balaton volt. Sajnos már több  éve ez a hagyomány megszakadt a kis érdeklődés miatt.

Talán még említésre méltó, hogy szerettünk volna községünkben meghonosítani a “dörejárás“ hagyományát. Pár alkalommal sikerült megrendeznünk , de sajnos pár éve  a kis érdeklődés illetve a negatív visszhangok miatt ez abbamaradt.

Bár az utóbbi évek tevékenysége már nem olyan sokoldalú, ennek ellenére megállapíthatjuk, hogy a tagság bizalmát és támogatását élvezzük, hisz az alapszervezet taglétszáma csak az elhalálozással csökkenik.

Tagok     

1983-ban Andrássy Jani bácsitól Pörsök László vette át a stafétát,  aki 6 éven át, tehát 1989-ig a vezette a Csemadok helyi alapszervezetét , őt Krocsány Tibor váltotta, aki 2002 –ig foglalta el az elnöki posztot, jelenleg pedig Edmár Mária vezeti 2003-tól a helyi alapszervezetet.

A többi vezetőségi tag névsora:

 • Czafik Mária Mgr.
 • Csuka Éva
 • Hudecz Erzsébet
 • Jurányi Anna
 • Kláris Edit
 • Lonsky Katalin

Rendezvények 

Tevékenységünk az utóbbi években főleg különböző kultúrrendezvények ( pl. párosbál, gyermeknapi rendezvények) és  színházlátogatások megrendezésére irányul. Segítünk a polgármesteri hivatal által szervezett rendezvények megvalósításában. A CSEMADOK vezetőségének kezdeményezése alapján honosult meg falunkban a falunap megrendezése, továbbá már harmadik alakalommal rendeztük meg a Banyabált, amely  pozitív viszhangot váltott ki a falu hölgytagjainál.

Bízunk benne, hogy a jövőben is sikerül folytatnunk az alapszervezet működését és reméljük, hogy ezt a stafétát átveszi majd a fitalabb nemzedék is.

Obec

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fotogaléria

Náhodná fotogaléria

Foto 1

Zaujímavé odkazy

logo

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:1
DNES:37
TÝŽDEŇ:599
CELKOM:1199344

Obec Veľká Paka Obec Veľká Paka Obec Veľká Paka Obec Veľká Paka